Informatica

Vrei să auzi cum fac liliecii? Noile căști permit oamenilor să audă frecvențe de peste 20.000 Hz

Tabloul sferic are 6 microfoane sensibile la ultrasunete. Ecografiile sunt redate la căști, astfel încât ascultătorul să poată detecta corect direcția sursei lor. Credit: Ville Pulkki / Universitatea Aalto

Oamenii pot observa ce și unde se întâmplă ceva în jurul lor cu auzul, atâta timp cât frecvențele sunetului se situează între 20 Hz și 20 000 Hz. Cercetătorii de la Universitatea Aalto au dezvoltat acum o nouă tehnică audio care le permite oamenilor să audă și surse cu ultrasunete care generează sunet la frecvențe peste 20.000 Hz, cu percepția simultană a direcției lor. Rezultatele au fost publicate în rapoarte științifice la 2 iunie 2021.

„În studiul nostru, am folosit liliecii în habitatul lor natural ca surse de sunet cu ultrasunete. Cu noua noastră tehnică, putem auzi acum direcțiile de sosire a sunetelor liliecilor, ceea ce înseamnă că putem urmări liliecii în zbor și putem auzi unde se află – în esență ne oferim super audiență ”, spune profesorul Ville Pulkki de la Universitatea Aalto .

Dispozitive mici au fost folosite înainte pentru a asculta liliecii, dar versiunile anterioare nu le-au permis ascultătorilor să localizeze liliecii, ci doar să le auziți. Cu dispozitivul lor, cercetătorii înregistrează ultrasunetele folosind o serie de microfoane montate la nivel și distribuite uniform pe suprafața unei sfere mici. După ce semnalul a fost deplasat la frecvențe sonore, sunetul este redat imediat pe căști. În prezent, pitch-shifting se efectuează pe un computer, dar, în viitor, ar putea fi făcută cu electronice atașate la căști.

„O analiză a câmpului sonor se efectuează pe semnalele microfonului și, ca rezultat, obținem cea mai proeminentă direcție a câmpului sonor cu ultrasunete și un parametru care sugerează că sunetul provine doar dintr-o singură sursă. După aceasta, un singur semnal de microfon este adus în gama de frecvență audibilă a auzului uman și semnalul său cu o singură sursă este redat pe căști, astfel încât ascultătorul să poată percepe sursa din direcția în care a fost analizat sunetul pentru a ajunge ”, spune Pulkki. .

Pe lângă atracția sa populară, tehnica are aplicații tangibile din lumea reală.

„În știință și artă, oamenii au fost întotdeauna interesați de modul în care și-ar putea îmbunătăți simțurile. Găsirea surselor de sunet cu ultrasunete este de asemenea utilă în multe situații practice, cum ar fi găsirea scurgerilor în conductele de gaz sub presiune. Scurgerile minore de țevi produc adesea emisii puternice de ultrasunete care nu sunt detectate de auzul normal. Dispozitivul ne permite să detectăm rapid sursa de sunet ”, explică Pulkki.

„Uneori, echipamentele electrice deteriorate emit și ultrasunete, iar dispozitivul ar putea fi folosit pentru localizarea mai rapidă a echipamentelor defecte în locuri precum centrele de date”, continuă el.

Sursa (Source).