Divertisment

Trei condamnați pentru atacurile jihadiste din Barcelona și Cambrils

Trei bărbați care au asistat ca și autorii atacurilor teroriste jihadiste din și din jurul Barcelonei, care au ucis 16 persoane în 2017, au fost închiși în Spania.

Doi din grup au primit pedepse de 53 și 46 de ani, în timp ce un al treilea bărbat a primit o pedeapsă de opt ani de închisoare.

Unul dintre făptași a lovit o autoutilitară în pietoni în zona turistică Las Ramblas din Barcelona, ​​înainte ca un atac geamăn să fie lansat într-un oraș din apropiere.

Grupul Statului Islamic (IS) a declarat că a efectuat atacurile.

S-a descoperit că trio-ul i-a ajutat pe făptași, care au fost toți împușcați mortal de poliție.

Mohamed Houli Chemlal, în vârstă de 24 de ani, și Driss Oukabir, în vârstă de 32 de ani, au fost condamnați la 53 și respectiv 46 de ani pentru infracțiuni care includeau apartenența la un grup terorist și producerea și deținerea de explozivi.

Cu toate acestea, judecătorii au declarat că perechea nu va servi mai mult de 20 de ani după gratii.

Un al treilea bărbat, Said Ben Iazza, în vârstă de 26 de ani, a primit un mandat de opt ani pentru colaborarea cu un grup terorist.

În timpul anchetei, Chemlal a spus că celula a planificat să vizeze site-uri precum bazilica Sagrada Familia din Barcelona. Poliția a găsit, de asemenea, documente legate de stadionul de fotbal Camp Nou din Barcelona și de Turnul Eiffel din Paris.

Dar acuzațiile pentru care au fost condamnați se referă la o explozie accidentală la o casă din micul oraș Alcanar, care se află la 200 km sud de Barcelona, care a avut loc cu o zi înainte de începerea atacurilor.

Explozivii și rezervoarele de gaz erau depozitate în clădire, iar Chemlal a declarat ulterior anchetatorilor că celula planifică atacuri „la o scară și mai mare”.

Materialul pe care intenționau să îl folosească a fost distrus în explozie, a spus poliția. Explozia l-a ucis și pe liderul grupului, un imam în vârstă de 44 de ani.

Ce s-a întâmplat în 2017?

La 17 august 2017, o dubă albă închiriată a fost condusă pe bulevardul agitat Las Ramblas din Barcelona, cu viteză mare. A intrat în pietoni de-a lungul străzii aglomerate, care se află în inima zonei turistice a orașului.

Paisprezece persoane au fost ucise și peste 100 au fost rănite. Printre victime se numărau oameni din Australia, Germania, Italia, Portugalia și SUA.

După ce a condus duba, Abouyaaqoub, în vârstă de 22 de ani, a abandonat apoi vehiculul și a fugit de pe scenă pe jos. Ulterior a deturnat o mașină și l-a ucis pe șofer.

A doua zi, cinci membri ai celulei jihadiste au condus la Cambrils, care este la 100 km (62 mile) în jos de coastă de la Barcelona.

Persoanele au lansat un atac cu cuțitul pe promenadă și o femeie a fost ucisă. Toți cei cinci bărbați au fost împușcați de polițiști.

Abouyaaqoub a fost, de asemenea, ucis de poliție pe 21 august, după ce a petrecut câteva zile în fugă.

Sursa (Source).