Divertisment

Roverul chinez Zhurong face primul drum pe Marte

Roverul controlat de la distanță al Chinei, care a aterizat pe Marte acum o săptămână, a coborât de pe platforma sa de aterizare până la suprafața planetei.

Acest lucru face din China a doua țară după SUA care operează un rover acolo.

Robotul Zhurong urmează să studieze rocile și atmosfera suprafeței planetei. De asemenea, va căuta semne de viață, inclusiv orice apă subterană sau gheață.

Misiunea Chinei Tianwen-1, formată dintr-un orbitator, lander și rover, a fost lansată în iulie anul trecut.

Comandantul șef adjunct al misiunii, Zhang Yuhua, a declarat că rover-ul a fost proiectat să funcționeze 92 de zile de pe Pământ (sau 90 de zile de pe Marte, cunoscute sub numele de „soli”, care sunt puțin mai lungi decât zilele de pe Pământ) și că își vor împărtăși datele prin orbită

„Sperăm să putem obține o acoperire cuprinzătoare a topografiei marțiene, a reliefului și a mediului, precum și a datelor exploratorii ale radarului care detectează subteranul marțian pe parcursul unui an marțian”, a spus ea.

„Procedând astfel, țara noastră va avea propriile noastre date abundente și de primă mână despre resursele marțiene”.

Robotul cu șase roți, alimentat cu energie solară, de 240 kg (530 lb) – numit după un zeu mitic chinezesc al focului – va explora Utopia Planitia din emisfera nordică a Marte.

Acest bazin colosal – cu o lățime de peste 3.000 km (1.860 mile) – a fost probabil format de un impact la începutul istoriei planetei. Există unele dovezi care indică faptul că a deținut un ocean cu mult timp în urmă.

Teledetecția de către sateliți indică faptul că există depozite semnificative de gheață la adâncime.

Utopia Planitia este locul unde NASA și-a debarcat misiunea Viking-2 în 1976.

SUA au aterizat robotul Perseverance mult mai mare (o tonă) în februarie, iar misiunea sa itinerantă este, de asemenea, abia începută.

Agenția spațială europeană, care a eșuat de două ori în încercările de aterizare, va trimite anul viitor un rover numit Rosalind Franklin pe Marte într-un proiect comun cu Rusia.

Sursa: www.bbc.com