Stiinta

Rocket Lab își va lansa cea de-a 20-a misiune și va recupera un rapel sâmbătă devreme

„Running Out of Toes” este programat care va fi lansat sâmbătă (15 mai) la 6:00 a.m. EDT (1000 GMT).

Rocket Lab va lansa doi sateliți sâmbătă dimineață (15 mai) și va aduce un rapel pentru o explozie controlată a oceanului și veți putea urmări acțiunea în direct.

Un amplificator Electron va pleca de pe site-ul lansării Rocket Lab din Noua Zeelandă sâmbătă în timpul unei ferestre de două ore care se deschide la 6 a.m. EDT (1000 GMT; 10:00 p.m. ora locală), transportând doi sateliți de observare a Pământului pentru compania BlackSky. Puteți viziona în direct pe această pagină aici la Space.com, prin amabilitatea Rocket Lab sau direct prin intermediul companiei; acoperirea va începe cu 15-20 de minute înainte de deschiderea ferestrei de lansare.

Aceasta va fi cea de-a 20-a lansare pentru Electron în două etape, așa că Rocket Lab a denumit misiunea „Running Out of Toes”. Și compania face ceva special pe acest zbor important – aducând prima etapă a Electronului în jos pentru o explozie ușoară în Oceanul Pacific sub parașute la aproximativ 8 minute și 45 de secunde după decolare. Boosterul va fi apoi transportat pe puntea unei nave de recuperare și transportat la fabrica Rocket Lab pentru analiză.

Compania a mai făcut acest lucru odată, într-o misiune din noiembrie 2020 numită „Revenire la expeditor”. Scopul unei astfel de lucrări este de a transforma Electronul dintr-o rachetă consumabilă într-una cu o primă etapă reutilizabilă.

Reprezentanții companiei au spus că există o altă misiune de dezlănțuire la sfârșitul acestui an. Dacă totul arată bine cu rapelurile returnate de la acea lansare și „Ridicarea degetelor de la picioare”, Rocket Lab ar putea în curând să pună în acțiune planul său final de recuperare a rachetelor – smulgerea unui rapel care cade din cer cu un elicopter.

Electronul este de 18 metri înălțime, pentru a oferi sateliților mici călătorii dedicate orbitei. Boosterul a înălțat peste 100 de nave spațiale în cele 19 misiuni ale sale până în prezent, inclusiv trei dintre cele 130 de lire ale lui BlackSky. (60 kilograme) Sateliți de observare a Pământului.

Cele două nave spațiale se ridică sâmbătă „în sprijinul scalării agresive a constelației satelitului BlackSky pentru a satisface cererea de servicii globale de monitorizare și analiză în timp real pentru organizațiile publice și private”, au scris reprezentanții Rocket Lab într-o descriere a misiunii.

Mike Wall este autorul „Out There” (Grand Central Publishing, 2018; ilustrat de Karl Tate), o carte despre căutarea vieții extraterestre. Urmăriți-l pe Twitter @michaeldwall. Urmăriți-ne pe Twitter @Spacedotcom sau Facebook.

Sursa: www.space.com