Divertisment

Protestul de la Budapesta împotriva campusului chinez al Universității Fudan

Mii de oameni au mărșăluit prin Budapesta pentru a protesta împotriva planurilor de deschidere a unui campus universitar chinez în capitala Ungariei.

Oponenții proiectului spun că acesta va submina învățământul superior al țării și va crește influența autorităților comuniste din China. Guvernul de dreapta al premierului Viktor Orban are legături strânse cu Beijingul. La începutul acestei luni, Ungaria a blocat o declarație a UE în care critica tratamentul acordat de China Hong Kongului. Sâmbătă, manifestanții care s-au opus planului de construire a campusului universitar chinez Fudan din Budapesta au mărșăluit pe străzile orașului până la clădirea parlamentului. „Orban și [partidul său de dreapta] Fidesz se prezintă ca fiind anticomunisti, dar în realitate comuniștii sunt prietenii lor”, a declarat pentru agenția de știri AFP studenta universitară Szonja Radics.

Un alt student demonstrant, numit doar Patrik, a spus că orice fonduri guvernamentale planificate pentru proiectul Universității Fudan ar trebui utilizate în schimb „pentru a ne îmbunătăți propriile universități”, a raportat Reuters. Construcția campusului Universității Fudan din Budapesta estimează că va costa aproximativ 1,8 miliarde de dolari (1,2 miliarde de lire sterline). Aceasta este mai mult decât a cheltuit guvernul Orban pe întregul său sistem de învățământ superior în 2019. Aproximativ 1,5 miliarde de dolari din costuri vor fi furnizate printr-un împrumut de la o bancă chineză, arată documentele obținute de Direkt36, un magazin de jurnalism de investigație din Ungaria. Aproximativ două treimi din maghiari nu susțin universitatea chineză, potrivit institutului de cercetare liberal Institutul Republikon.

Campusul se opune și primarului din Budapesta, Gergely Karacsony, care a anunțat la începutul acestei săptămâni că numește străzile din zonă după victimele încălcărilor drepturilor omului din China. Printre cele patru noi indicatoare stradale se numără Drumul Hong Kong Liber, Strada Dalai Lama și Drumul Martirilor Uigur, după grupul etnic musulman despre care guvernele internaționale spun că a fost victima abuzurilor susținute ale drepturilor omului și a genocidului din Xinjiang, China. China neagă orice acuzație de încălcare a drepturilor omului. Universitatea Fudan este una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ din China. Campusul din Budapesta, care se așteaptă să fie finalizat până în 2024, va fi primul său site din Uniunea Europeană.

Sursa (Source).