Divertisment

O polițistă din Rambouillet, Franța, a fost înjunghiată chiar la secția de poliție din comuna Rombouillet

O femeie angajată a poliției a fost înjunghiată mortal într-un atac cu cuțitul la o secție de poliție din Rambouillet, sud-vestul Parisului. Procurorii antiteror au preluat ancheta, iar uciderea este tratată ca un posibil atac terorist. Ofițerul administrativ înarmat, în vârstă de 48 de ani, a fost înjunghiat în gât. Atacatorul în vârstă de 36 de ani, care ar fi venit în Franța din Tunisia în urmă cu câțiva ani, a fost împușcat și mai târziu a murit în spital. Înjunghierea a avut loc la intrarea securizată în secția de poliție vineri după-amiază, în timp ce muncitoarea se întorcea din pauza ei la 14:20 (12:20 GMT). Martorii au spus că bărbatul a fost văzut plimbându-se cu telefonul său mobil în fața secției de poliție și a profitat de șansa de a intra în timp ce femeia trecea prin ușile de securitate.

 

S-a aruncat asupra ofițerului, iar colegii ei au deschis focul asupra lui. Procurorii au declarat că modul în care s-a desfășurat atacul, precum și remarcile făcute de atacator și faptul că victima era un oficial de poliție i-a convins să lanseze o anchetă antiteroristă. Surse apropiate anchetei au declarat presei că bărbatul a strigat „Allahu Akbar” (Dumnezeu este cel mai mare) în timpul atacului. 

 

Oficialii au spus că bărbatul locuia în Franța pe acte legitime și nu era cunoscut anterior de agențiile de securitate. Președintele francez Emmanuel Macron a scris pe Twitter că Franța nu va ceda niciodată „terorismului islamist”, numind femeia ucisă drept Stéphanie. Primul ministru Jean Castex și ministrul de interne Gérald Darmanin au mers direct la fața locului, în marea zonă Yvelines din vestul capitalei. Domnul Castex a condamnat un „act barbar de cruzime nemărginită” și a spus că primele sale gânduri au fost legate de familia victimelor și de colegii ei. El a adus un omagiu răspunsului poliției în timpul atacului. „Determinarea noastră de a combate terorismul în toate formele sale este la fel de hotărâtă ca niciodată”, a declarat el reporterilor. Liderul de extremă dreapta, Marine Le Pen, a scris pe Twitter condamnarea atacului de vineri înainte ca detaliile identității suspectului să fie făcute publice. „Aceleași orori apar una după alta, aceeași tristețe infinită pe care o gândim la rudele și colegele acestei femei angajate de poliție care a fost ucisă, același tip de persoană vinovată de această barbarie, aceleași motive islamiste”, a scris ea.

 

În comentariile sale de vineri, domnul Castex a menționat că zona Yvelines a fost vizată anterior, inclusiv în 2016, când doi membri ai forței de poliție au fost înjunghiați în mod mortal la domiciliul lor. În octombrie 2020, uciderea islamistă militantă a profesorului Samuel Paty în Yvelines a dus la indignare națională, deoarece a fost atacat după o campanie online care a început cu afirmații false ale unei fete de 13 ani de la școala sa.

 

Atacuri mortale asupra poliției franceze

Ianuarie 2015: Doi ofițeri de poliție au fost printre cei uciși în atacul de la birourile revistei satirice Charlie Hebdo. Un al treilea a fost ucis a doua zi, când un militant islamist a lansat un atac asupra unui supermarket evreiesc.

Iunie 2016: Un comandant de poliție și partenerul său, de asemenea un oficial de poliție, au fost înjunghiați la moarte la domiciliul lor la vest de Paris de către un bărbat care pretindea loialitate grupului Stat Islamic (IS). Atacatorul a fost ucis într-un atac al poliției asupra casei.

Aprilie 2017: Un polițist francez a fost ucis de un jihadist pe Champs Elysées din Paris. Alți doi ofițeri au fost răniți în atac. Suspectul a fost împușcat mortal de forțele de securitate, iar lângă corpul său a fost găsit un bilet care apăra IS.

Martie 2018: Un pistolar care a promis loialitate față de militanții IS a lansat o serie de atacuri în sudul Franței, ucigând patru persoane, inclusiv un polițist care a schimbat locuri cu un captiv. De asemenea, a deschis focul asupra unui grup de ofițeri de poliție care ieșeau la jogging, rănind unul. Suspectul a fost împușcat de polițiști.

Octombrie 2019: un operator de computer al poliției a înjunghiat patru dintre colegii săi la sediul poliției din Paris, înainte de a fi împușcat. Procurorii antiteror au declarat că a aderat la o versiune radicală a islamului.

Sursa: BBC.