Stiinta

„Noul aur” găsit de Elon Musk. Potrivit unei mari bănci, acesta poate fi numit „noul petrol”

"Noul aur" găsit de Elon Musk. Potrivit unei mari bănci, acesta poate fi numit "noul petrol"

Petrolul a fost și este de zeci, chiar sute de ani o resursă foarte importantă, care aduce o bogăție pentru cei care au putere și control asupra petrolului, dar locul acestei resurse poate fi ocupat curând de un metal.

Miliardarul Elon Musk a spus despre nichel că ar fi „noul aur„, dar banca americană Goldman Sachs a făcut public anunțul, într-un raport, că „noul petrol” este cuprul.

Acest metal joacă un rol esențial în înlocuirea sistemelor care produc energie bazată pe combustibili fosili cu unele ecologice.

Plus că, evoluția vehiculelor electrice a crescut masiv cererea pentru cupru, care este un material pentru productia de cabluri, baterii și alte componente.

Cuprul e noul petrol!” a spus analistul Jeff Currie, liderul echipei care a realizat acest raport.

 

Cererea pentru metal ar putea deveni una uriașă

Până în 2025, o tonă metrică de cupru poate să ajungă să coste și 15.000$, conform sursei citate, o creștere de 66% față de nivelul actual, care la momentul actual este de 9.000$ pe tona metrică. Prețul de metal a crescut cu 80% în ultimele 12 luni.

Bateriile pentru vehiculele electrice au în componența lor „cupru„, care este un element esențial.

Se aproximează că până în 2030, cererea pentru acest „nou petrol” ar putea crește cu 900% și poate ajunge până la 8,7 milioane de tone pe an. Din cauza pandemiei de corona virus (covid-19) și a restricțiilor impuse de pandemie, producția a scăzut cu 2,6%. Producatorii din Chile și Peru, care sunt cei mai mari din lume, au fost afectați puternic de criză, iar piața va fi afectată până în 2023.

În acest an, producția va crește cu 5.6%, potrivit firmei cercetătoare GlobalData.

Joe Biden, președintele Statelor Unite, cea mai mare economie a lumii, a anunțat investiții în infrastructură în valoare de 2.000 de miliarde de dolari, care vor fi în mare parte pe soluții ecologice.

Sursa: Markets Insider.