Divertisment

Nasa suspendă contractul cu SpaceX pentru aterizarea pe luna, dupa ce rivalitatea a luat decizia la GAO

Administrația Națională pentru Aeronautică și Spațiu (NASA) a suspendat lucrările la landerul lunar cu SpaceX-ul lui Elon Musk. Lucrarea va rămâne suspendată până când US Government Office Accountability Office (GAO) va lua o decizie cu privire la cele două proteste depuse pentru contractul acordat companiei Crew Dragon, a raportat The Verge. NASA a anunțat pe 16 aprilieSpaceX va fi compania aerospațială care lucrează pe landerul lunar pentru misiunea sa Artemis. Celelalte două companii aflate în curs de desfășurare – Blue Origin și Dynetics – au protestat împotriva acestei decizii. Luni, Dyneticsand Blue Origin a depus proteste la GAO pentru a contesta contractul. Blue Origin a afirmat că, alegând doar SpaceX, NASA a pus în pericol cronologia 2024.

Compania susține, de asemenea, că NASA a dat SpaceX-ului șansa de a-și revizui oferta, în timp ce Blue Origin nu a primit această oportunitate. Acesta a susținut în fața GAO că decizia NASA va spori controlul „monopolist” pe care SpaceX îl are în explorarea spațiului.

Într-un raport al The New York Times, Bob Smith, CEO Blue Origin, a pus sub semnul întrebării decizia NASA și a spus că acestea se bazează pe „evaluări defectuoase ale ofertelor”. minimizarea provocărilor tehnice din SpaceX. NASA, crede el, a pus un accent mai mare pe costul de aterizare decât a spus că ar face.

„Este cu adevărat atipic pentru NASA să facă astfel de erori”, a spus Smith. „În general, sunt destul de buni la achiziție, în special misiunile sale emblematice, cum ar fi întoarcerea Americii la suprafața lunii. Am considerat că aceste erori trebuie soluționate și remediate. ”

Vorbind despre dezvoltare, Monica Witt, purtătorul de cuvânt al NASA, a spus că agenția a cerut SpaceX să oprească lucrările legate de sistemul de aterizare umană (HLS) până când GAO soluționează litigiile legate de proiect.

Se așteaptă ca GAO să ia decizia cu privire la reclamațiile depuse de ofertanții rivali până la 4 august.

„În conformitate cu protestele GAO, NASA a instruit SpaceX că progresul contractului HLS (sistemul de aterizare umană) a fost suspendat până când GAO soluționează toate litigiile în curs legate de această achiziție”, a spus Witt vineri.

Sistemul de aterizare umană (HLS) va fi al doilea proiect după programul Apollo care își propune să readucă oamenii pe Lună. Neil Armstrong și Buzz Aldrin au aterizat pe Lună ca parte a Programului Apollo din 1972.

SpaceX’s Starship a câștigat oferta, deoarece lander-ul său avea un preț de 2,8 miliarde USD, ceea ce era mai ieftin decât Blue Origin și Dynetics. Un alt factor de ce SpaceX a câștigat premiul a fost capacitatea sa de încărcare masivă.

Această ilustrație pusă la dispoziție de NASA în aprilie 2020 descrie astronauții Artemis pe Lună. Joi, 30 aprilie 2020, NASA a anunțat cele trei companii care vor dezvolta, construi și zbura landers lunare, cu scopul de a readuce astronauții pe Lună până în 2024. Companiile sunt SpaceX, conduse de Elon Musk; Blue Origin, fondată de Jeff Bezos de la Amazon; și Dynetics, o Huntsville, Alabama, filială a Leidos. (NASA prin AP)

Sursa: www.firstpost.com