Divertisment

Liechtenstein Royal este acuzat de uciderea urșilor în România

Uciderea neautorizată a unui urs numit Arthur în Munții Carpați a declanșat un val de furie în România.

BUCUREȘTI, România – Uciderea aparentă a unui urs brun mare în România de către un membru al familiei regale din Liechtenstein a declanșat un val de furie în țara sud-est europeană, care a interzis oficial vânătoarea de trofee în 2016, dar permite uciderea urșilor considerați problematici. Permisele pentru uciderea acestor urși pot costa multe mii de dolari.

Crima, care a avut loc în martie, a ieșit la iveală săptămâna aceasta după ce două grupuri ecologiste l-au acuzat pe prințul Emanuel din Liechtenstein că a ucis ursul, poreclit Arthur, într-o zonă protejată din Munții Carpați. Poliția română a deschis o anchetă penală cu privire la moartea lui Arthur, braconajul fiind una dintre acuzațiile potențiale.

În timp ce prințul, care locuiește în Austria, primise o autorizație de către ministerul român de mediu pentru a împușca o ursoaică care crescuse pui care provocase daune fermelor, el a fost acuzat că l-a ucis pe Arthur.

Încercările de a contacta biroul prințului au rămas fără răspuns. La începutul săptămânii, biroul a declarat agenției de știri Agence France-Presse că nu știa nimic despre ceea ce numea „o chestiune privată și personală”.

Într-un comunicat de presă, Gabriel Paun, președintele Agentului Green, o organizație românească de mediu, l-a descris pe Arthur ca fiind în vârstă de 17 ani, cel mai mare urs observat în România și probabil cel mai mare care trăiește în Uniunea Europeană.

Domnul Paun s-a întrebat cum prințul l-ar fi putut confunda pe Arthur, care se pare că trăia adânc în pădure, cu ursul feminin mult mai mic. „Este clar că prințul nu a venit să rezolve problema localnicilor, ci să omoare ursul și să ia acasă cel mai mare trofeu pentru a-l atârna pe perete”, a spus el.

Într-un interviu televizat, joi seară, ministrul mediului din România, Tanczos Barna, a declarat că ministerul său a încetat să mai acorde permisiunea ca omorurile autorizate de urși să fie efectuate de către oricine, în afară de membrii organizației de vânătoare care a depus cererea. Măsura ar opri efectiv vânzarea autorizațiilor de vânătoare din România către vânătorii externi.

România are cea mai mare populație de urs brun din Uniunea Europeană, unde specia este strict protejată, tensiunile crescând în mod regulat între populațiile de urși și comunitățile rurale. Populația oficială de urși a României este de 6.000, dar joi seară, domnul Barna a spus că există peste 7.000 de urși în țară.

România a interzis vânătoarea de trofee în 2016, dar acordă autorizații pentru uciderea urșilor care au pus în pericol vieți și bunuri umane și numai atunci, în ultimă instanță, după ce opțiunile precum relocarea au eșuat. Documentele oficiale arată că prințului Emanuel i s-a acordat un permis de patru zile în martie, care i-ar fi costat aproximativ 8.500 de dolari.

În timp ce asociațiile de vânătoare ajută la menținerea sub control a urșilor periculoși, există îngrijorări cu privire la faptul că sistemul existent este ineficient și copt pentru abuz.

Octavian Berceanu, șeful agenției de protecție a Gărzii Naționale de Mediu din România, a declarat că există probleme semnificative cu documentația care justifică uciderea recentă.

„Au spus timp de 20 de zile la rând că au observat un urs cauzând multe daune”, a spus el despre asociația de vânătoare care a solicitat permisul folosit de grupul prințului, adăugând că cererea „lipsește orice dovadă, lipsește o poză sau imagini. Acele hârtii sunt făcute fără dovezi obiective, doar un raport că timp de 20 de zile a venit aici un urs și a făcut daune. ”

Alții văd, de asemenea, probleme sistemice mai mari cu acordarea permiselor.

„Începând cu a doua jumătate a anului 2017, marea majoritate au fost de fapt folosite în realitate pentru vânătoarea de trofee și au fost justificate” prin citarea pagubelor cauzate de animale, a spus Csaba Domokos, expert în urși în cadrul grupului Milvus, o organizație de conservare, la permisele speciale.

„În majoritatea cazurilor, urșii care în cele din urmă au ajuns să fie împușcați nu au nicio legătură” cu daunele pentru care au fost acordate permisele, a spus el.

Domnul Domokos a spus că multe daune materiale sunt cauzate de femele cu pui. Dar vânătorilor nu le place să omoare ursele femele, în special cele cu pui, așa că deseori raportează că bărbații solitari sunt responsabili și îi vânează.

„Acești urși mari sunt cel mai puțin susceptibili de a provoca aceste tipuri de probleme, pentru că altfel nu ar fi ajuns la acea dimensiune”, a spus el.

Sursa: www.nytimes.com