Divertisment

Israelul închide frontiera Gaza după un atac grav

Israelul a închis din nou o trecere de frontieră majoră în Gaza după ce militanții palestinieni au tras un baraj de mortiere și rachete în sudul Israelului.

Două persoane – despre care se crede că sunt muncitori agricoli thailandezi – au fost uciși și alte 10 au fost rănite din partea israeliană.

Trecerea fusese deschisă pentru a permite intrarea pentru a ajuta camioanele din Iordania. Un convoi separat a intrat din Egipt.

Un purtător de cuvânt al ONU a declarat că trecerea Kerem Shalom cu Israelul este o verigă crucială pentru a primi ajutor celor care au nevoie.

Cel puțin 212 de persoane, inclusiv aproape 100 de femei și copii, au fost uciși în Gaza, potrivit ministerului său de sănătate. În Israel, 12 persoane, inclusiv doi copii, au fost uciși, spune serviciul său medical.

Marți, Israelul a declarat că cel puțin 150 de militanți se numără printre cei uciși în Gaza. Hamas, grupul de militanți palestinieni care conduce teritoriul, nu oferă cifre de răniți pentru luptători.

Forțele israeliene au bombardat din nou Gaza marți, a noua zi de când a început violența actuală, în timp ce militanții palestinieni au tras un baraj de obuze în Israel.

Agenția umanitară ONU Ocha a declarat că 52.000 de persoane din Gaza au fost strămutate, dintre care 47.000 au fugit la școlile ONU.

Greva generala

Separat, au existat ciocniri între protestatarii palestinieni și forțele de securitate israeliene în orașul Betleem din Cisiordania și la Poarta Damascului, în orașul vechi al Ierusalimului.

La Betleem, poliția a folosit gaze lacrimogene împotriva manifestanților, care susțineau greva generală a palestinienilor și arabilor israelieni.

Serviciile publice și școlile au fost închise din cauza grevei. Afacerile palestiniene au fost închise peste Ierusalimul de Est, precum și părți din Haifa și alte zone cu majoritate arabă din Israel.

Anterior, un palestinian a fost împușcat mortal în orașul Hebron de către trupele israeliene care l-au acuzat că a încercat să-i înjunghie.

Un soldat israelian a fost ușor rănit de focul de mortar palestinian lângă trecerea Erez între Gaza și Israel.

SUA, UE și alte puteri au cerut încetarea conflictului. Cu toate acestea, Israelul a declarat că va continua ofensiva deocamdată, într-un efort de a distruge capacitățile Hamas și ale Jihadului Islamic.

Israelul a estimat că la începutul conflictului, cele două facțiuni militante palestiniene aveau un arsenal de aproximativ 12.000 de rachete sau mortare în Gaza. Marți, de la ora 15:00 GMT, militanții au tras aproximativ 3.300 de rachete asupra Israelului, dintre care 450 până la 500 au scăzut, provocând victime în Gaza, a spus un purtător de cuvânt al armatei israeliene.

Consiliul de Securitate al ONU urmează să organizeze o reuniune de urgență mai târziu marți.

Ce a provocat violența?

Luptele dintre Israel și Hamas au fost declanșate de zile de escaladare a ciocnirilor dintre palestinieni și poliția israeliană într-un complex sfânt din dealul Ierusalimului de Est.

Site-ul este venerat atât de musulmani, care îl numesc Haram al-Sharif (Sanctuarul Nobil), cât și de evrei, pentru care este cunoscut sub numele de Muntele Templului. Hamas a cerut Israelului să scoată poliția de acolo și din districtul predominant arab din apropiere, Sheikh Jarrah, unde familiile palestiniene se confruntă cu evacuarea de către coloniștii evrei. Hamas a lansat rachete atunci când ultimatumul său a fost ignorat.

Furia palestiniană a fost deja stârnită de săptămâni de tensiune în creștere în Ierusalimul de Est, inflamată de o serie de confruntări cu poliția de la mijlocul lunii aprilie.

A fost alimentat și de celebrarea anuală a Israelului a capturării Ierusalimului de Est în războiul din Orientul Mijlociu din 1967, cunoscut sub numele de Ziua Ierusalimului.

Soarta orașului, cu profunda sa semnificație religioasă și națională pentru ambele părți, se află în centrul conflictului israelian-palestinian de mai multe decenii. De fapt, Israelul a anexat Ierusalimul de Est în 1980 și consideră întregul oraș capitala sa, deși aceasta nu este recunoscută de marea majoritate a altor țări.

Palestinienii revendică jumătatea de est a Ierusalimului ca fiind capitala unui stat sperat.

Sursa: www.bbc.com