Divertisment

Facebook suspendă conturile Trump timp de doi ani

Facebook Inc a suspendat conturile de Facebook și Instagram ale fostului președinte american Donald Trump timp de doi ani.

El a fost interzis pe termen nelimitat de ambele site-uri în ianuarie, ca urmare a postărilor pe care le-a făcut în revoltele din Capitolul SUA, dar luna trecută, Consiliul de Supraveghere al Facebook a criticat pedeapsa deschisă. Facebook a declarat că acțiunile dlui Trump sunt „o încălcare severă a regulilor noastre”. Trump a spus că măsura a fost „o insultă” pentru milioanele care l-au votat la alegerile prezidențiale de anul trecut. Mișcarea Facebook vine în timp ce gigantul rețelelor sociale încetează, de asemenea, o politică care protejează politicienii de unele reguli de moderare a conținutului. Acesta a spus că nu va mai oferi politicienilor imunitate pentru conținutul înșelător sau abuziv, pe baza comentariilor lor de actualitate. Interzicerea dlui Trump a intrat în vigoare de la data suspendării inițiale din 7 ianuarie, a declarat vicepreședintele afacerilor globale al Facebook Nick Clegg într-o postare. „Având în vedere gravitatea circumstanțelor care au condus la suspendarea domnului Trump, credem că acțiunile sale au constituit o încălcare severă a regulilor noastre care merită cea mai mare pedeapsă disponibilă”, a adăugat aceasta.

„Dacă stabilim că există încă un risc serios pentru siguranța publică, vom extinde restricția pentru o perioadă de timp stabilită și vom continua să reevaluăm până când acest risc se va retrage.” La întoarcerea sa, dl Trump va fi reținut pentru „un set strict de sancțiuni care cresc rapid”, pentru orice încălcare, a menționat declarația dlui Clegg.

Cum a reacționat domnul Trump?

Într-o declarație emisă de comitetul său de acțiune politică Save America, dl Trump a spus: „Hotărârea Facebook este o insultă pentru 75 de milioane de oameni care au înregistrat recorduri, plus mulți alții, care ne-au votat …” „Nu ar trebui să li se permită să scape cu această cenzurare și reducere la tăcere și, în cele din urmă, vom câștiga. Țara noastră nu mai poate suporta acest abuz!” Într-o a doua declarație privind interdicția de doi ani, Trump l-a atacat pe fondatorul Facebook. „Data viitoare când voi fi în Casa Albă nu vor mai fi cine, la cererea acestuia, cu Mark Zuckerberg și soția sa”, a spus fostul președinte. „Totul va fi treaba!” Miscarea Facebook îi permite domnului Trump să revină pe platformă înainte de alegerile prezidențiale din 2024. De asemenea, vine în timp ce se pregătește să organizeze din nou mitingurile la scară largă, care au fost semnătura campaniilor și a președinției sale. Una dintre primele sale este planificată pentru Dallas, Texas, la începutul lunii iulie, potrivit presei locale. La începutul acestei săptămâni, a reieșit că platforma de comunicații înființată de dl Trump în urma interdicțiilor sale de pe rețelele sociale – De la biroul lui Donald J Trump – a fost închisă definitiv. În plus față de Facebook, care are peste două miliarde de utilizatori lunari, dl Trump a fost interzis și de pe Twitter, YouTube, Snapchat, Twitch și alte platforme de socializare în timpul revoltei din ianuarie. Luna trecută, guvernatorul Floridei Ron DeSantis, un aliat republican al lui Trump, a semnat prima lege din SUA care pedepsește companiile de tehnologie pentru deplatformarea politicienilor.

Care este noua politică Facebook?

Facebook spune că personalitățile publice care își încalcă regulile prin incitarea unor neliniști sau violențe vor fi suspendate pentru o lună sau, în cazuri mai grave, până la doi ani. Aceasta vine ca parte a unui efort de a anula o politică anterioară de a permite un discurs politic demn de știri, în ciuda potențialului că ar putea provoca daune. Postările care sunt considerate demne de o excepție, în ciuda posibilelor încălcări, pot fi încă permise, dar Facebook va primi o etichetă de avertizare. Compania spune că nu va mai trata „conținutul postat de politicieni în mod diferit”. „În schimb, vom aplica pur și simplu testul nostru de echilibrare a actualității la toate conținutul, măsurând dacă valoarea de interes public a conținutului depășește riscul potențial de prejudiciu, lăsându-l la dispoziție”. Consiliul de supraveghere al companiei a constatat că interdicția inițială a domnului Trump era adecvată, dar că nu exista niciun motiv pentru ca interdicția să rămână pe termen nelimitat. Consiliul independent, care este finanțat de Facebook, are 20 de membri care pot lua decizii obligatorii cu privire la conținut. Printre membri se numără cărturari, jurnaliști, experți în libertatea de exprimare și un fost prim-ministru al Danemarcei. Anunțul apare în aceeași zi în care autoritățile de reglementare din Europa și Marea Britanie încep anchete antitrust oficiale pentru a verifica dacă Facebook a utilizat în mod abuziv datele despre clienți.

Sursa (Source).