Politica

Coronavirus: UE dă în judecată AstraZeneca pentru întârzieri în administrarea vaccinului!

Uniunea Europeană a lansat acțiuni în justiție împotriva producătorului de vaccin coronavirus AstraZeneca.

Comisia Europeană – puterea executivă a UE – a declarat că dă în judecată compania pentru că nu și-a respectat contractul de furnizare a vaccinurilor și că nu are un plan „fiabil” pentru a asigura livrările în timp util.

AstraZeneca a spus că mișcarea a fost „fără merit”.

Acesta a spus că „se va apăra puternic în instanță”.

Acțiunea în justiție marchează o escaladare într-o dispută de lungă durată între cele două părți cu privire la furnizarea de vaccinuri împotriva coronavirusului.

UE se luptă cu ritmul lent de lansare a vaccinurilor. Unii din bloc au susținut că AstraZeneca a demonstrat un tratament preferențial față de Marea Britanie – dar compania a negat acest lucru.

Între timp, SUA au anunțat că vor împărți până la 60 de milioane de doze din vaccinul său AstraZeneca cu alte țări pe măsură ce acestea vor fi disponibile. Dozele vor putea fi exportate în următoarele luni, după o revizuire federală a siguranței, relatează agenția de știri AP.

Ce știm despre acțiunea în justiție?

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că acțiunea a fost lansată vineri, cu sprijinul tuturor celor 27 de state membre.

Rezultă dintr-un acord pe care Comisia la semnat în august anul trecut pentru 300 de milioane de doze de vaccin Oxford-AstraZeneca, cu o opțiune pentru încă 100 de milioane.

La începutul acestui an, AstraZeneca a declarat că livrările sale vor fi reduse din cauza problemelor de producție. Din 80 de milioane de doze planificate pentru livrare în primul trimestru al anului 2021, doar aproximativ 30 de milioane au fost trimise.

Potrivit Comisiei Europene, compania urmează să furnizeze 70 de milioane de doze în al doilea trimestru al anului 2021 în loc de 180 de milioane care au fost inițial aranjate.

„Condițiile contractuale sau unele condiții ale contractului nu au fost respectate”, a spus purtătorul de cuvânt. „Vrem să ne asigurăm că există o livrare rapidă a unui număr suficient de doze … care au fost promise în baza contractului.”

Comisarul pentru sănătate, Stella Kyriakides, a scris pe Twitter că prioritatea comisiei a fost „asigurarea livrărilor de vaccin Covid-19 pentru a proteja sănătatea Uniunii Europene”.

„Fiecare doză de vaccin contează. Fiecare doză de vaccin salvează vieți”, a scris ea.

Un oficial al UE a declarat agenției de știri Reuters că s-a luat măsura de a „trimite un mesaj” directorului executiv al AstraZeneca, Pascal Soriot.

Într-o declarație care a răspuns la anunț, AstraZeneca a declarat că a „respectat pe deplin” acordul său cu UE și speră să soluționeze disputa cât mai curând posibil.

„După un an fără precedent de descoperiri științifice, negocieri foarte complexe și provocări de fabricație, compania noastră este pe cale să livreze aproape 50 de milioane de doze țărilor europene până la sfârșitul lunii aprilie, în conformitate cu previziunile noastre”, a spus compania britanică-suedeză.

„Facem progrese în abordarea provocărilor tehnice și rezultatele noastre se îmbunătățesc, dar ciclul de producție al unui vaccin este foarte lung, ceea ce înseamnă că aceste îmbunătățiri necesită timp pentru a duce la creșterea dozelor de vaccin terminat”, se arată în comunicat.

AstraZeneca a spus anterior că contractul obliga compania să depună „cel mai bun efort” pentru a satisface cererea UE, fără a o obliga să respecte un calendar specific.

Purtătorul de cuvânt al prim-ministrului britanic Boris Johnson a declarat reporterilor că nu este conștient de specificul acțiunii legale. El a spus că AstraZeneca a fost un „partener extrem de puternic pentru Marea Britanie și, de fapt, la nivel global, pentru munca pe care o fac”.

Conform contractului, orice acțiune în justiție ar trebui soluționată de instanțele belgiene.

UE a planificat inițial să utilizeze AstraZeneca ca principal vaccin în implementarea sa, dar, în urma problemelor de aprovizionare, blocul se bazează acum în principal pe jabul Pfizer-BioNTech.

În ciuda întârzierii vaccinului, UE urmărește în continuare ca „cel puțin 70% din întreaga populație adultă” să fi primit cel puțin o doză de vaccin coronavirus până în această vară.

Ce se întâmplă cu Covid în Europa?

Anunțul de acțiune legală a avut loc luni, când unele țări au început să atenueze restricțiile.

Milioane de copii francezi s-au întors în clasă, întrucât școlile primare și creșele s-au redeschis după închiderea a trei săptămâni. În Italia, restaurantelor și barurilor din o mare parte a țării li s-a permis să deservească clienții din exterior, în timp ce coaforii din Belgia și-au redeschis ușile.

Între timp, primarul orașului spaniol Pamplona a anunțat că festivitatea anuală Sanfermín din iulie – cu faimoasa alergare a taurilor – va fi anulată pentru al doilea an.

În afara UE, Turcia a anunțat blocarea coronavirusului până la 17 mai, în încercarea de a reduce creșterea numărului de cazuri și decese de coronavirus.

Sursa: BBC.com

Galerie Foto

_118215462_gettyimages-1232460724-1