Informatica

Apple a plătit pentru politicile anticoncurențiale ale aplicațiilor

Apple a fost acuzat că a încălcat regulile UE în materie de concurență în ceea ce privește modul în care își gestionează App Store.

Regulatorul antimonopol al Comisiei Europene, Margrethe Vestager, a scris pe Twitter că „consumatorii pierd”.

Se referă la acuzațiile aduse acum doi ani de aplicația de streaming de muzică Spotify, care susținea că Apple înăbușea inovația în această industrie.

Apple se confruntă cu o amendă mare și poate fi forțat să își schimbe politicile dacă argumentele sale nu conving autoritățile de reglementare.

Anterior a negat orice acțiune greșită.

Cazul analizează în mod specific modul în care politicile sale din App Store afectează fluxul de muzică. Acuzația a fost inițial depusă în 2019 de cofondatorul Spotify, Daniel Ek, care a spus că Apple „limitează alegerea și înăbușe inovația”.

„Regulile Apple distorsionează concurența pe piața de streaming muzical prin creșterea costurilor dezvoltatorilor concurențiali de streaming de muzică. Acest lucru duce, la rândul său, la prețuri mai mari pentru consumatori pentru abonamentele lor de muzică în aplicație pe dispozitivele iOS„, se spune într-o declarație a CE.

Ca răspuns, Apple a spus că nu a primit niciun comision pentru 99% dintre abonații Spotify.

„La baza acestui caz se află cererea Spotify, ei ar trebui să poată face publicitate oferte alternative în aplicația lor iOS, o practică pe care niciun magazin din lume nu o permite”, se arată într-un comunicat.

„Încă o dată, vor toate avantajele App Store, dar nu cred că ar trebui să plătească ceva pentru asta. Argumentul Comisiei în numele Spotify este opusul concurenței loiale”.

Alexander Holland, ofițer șef de conținut și strategie la platforma de streaming muzical Deezer, s-a declarat mulțumit de constatările Comisiei.

„Este un pas important către un peisaj competitiv echitabil în care jucătorii dominanți de pe piață, cum ar fi Apple, trebuie să concureze cu companii independente precum Deezer în ceea ce privește calitatea serviciilor, inovația și experiența consumatorilor, mai degrabă decât bariere create artificial și lipsa unor condiții de concurență echitabile.”

Anterior, dna Vestager a scris pe Twitter că concluzia preliminară a CE a fost că „Apple încalcă legislația UE în domeniul concurenței” și „percepe comisioane ridicate de la rivali în App Store și le interzice să informeze despre alternative”.

oricestire.ro nu este responsabil pentru conținutul site-urilor externe.

Vizualizați tweet-ul original pe Twitter.

Autoritățile de reglementare din CE și SUA au o serie de investigații în desfășurare în App Store-ul Apple, inclusiv luând în considerare mai larg dacă comisionul de 30% pe care îl percepe pentru achizițiile în aplicație este corect.

Dezvoltatorii au devenit din ce în ce mai frustrați de așa-numita taxă Apple.

Sub presiunea atât a dezvoltatorilor, cât și a autorităților de reglementare, Apple și-a redus rata comisioanelor la 15% pentru orice dezvoltator decât câștigă venituri anuale mai mici de 1 milion GBP.

O plângere a fost depusă la CE de către firma de comerț electronic Rakuten în martie 2020, susținând că este anticoncurențial să ia un comision pentru cărțile electronice vândute prin App Store în timp ce promovează propriul serviciu Apple Books. Acest caz va fi analizat separat.

Epic Games și Apple

Epic Games, producătorii Fortnite, au depus, de asemenea, o plângere similară ca parte a unei dispute în curs cu Apple cu privire la reducerea cu 30% a achizițiilor din aplicații.

Aceasta a condus la faptul că Apple a eliminat jocul din App Store.

Un dosar în instanță între cei doi se deschide în SUA săptămâna viitoare și promitedezvăluie multe despre funcționarea interioară a Apple. Se vor vedea mărturii din partea directorului executiv Apple, Tim Cook și a șefului Epic, Tim Sweeney.

Sursa: bbc.com/news/tech

Galerie Foto

_118278243_screenshot